Este preot și profesor, dar a fost săptămâna aceasta în fața oamenilor cu un dublu eveniment cultural. Andrei Ștefan Costache a semnat la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” vernisajul expoziției de fotografie „Cordoba-pe urmele maurilor” și totodată, a lansat volumul de poezii “Răvaș”. Despre activitățile culturale și despre mesajul pe care dorește să-l transmită oamenilor prin evenimentele artistice, aflați într-un interviu acordat în exclusivitate .
Reporter: Sunteți preot și profesor, dar de data aceasta veniți în fața oamenilor într-o altă ipostază. Dublu eveniment la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Rm.Sărat, lansare de carte și expoziție fotografică.Cum am decis să le îmbinați și ce reprezintă fiecare pentru dumneavoastră?
Preot Andrei Ștefan Costache : Fiecare eveniment are legătură cu imaginea. Poezia mea este o imagine ruptă din cotidian sau din cosmos care, la vechii greci se traducea prin ,,frumusețe”. Multe dintre instantaneele mele sunt poezii nescrise. Depinde și de inspirația privitorului!
Rep.: Vernisajul expoziției „Cordoba-pe urmele maurilor” ne poartă într-o călătorie în zona Andaluziei plină de mărturiile istoriei , pitorescul locurilor, gastronomie deosebită și tradiții locale? De unde a venit inițiativa unui asemenea vernisaj?
Preot Andrei Ștefan Costache.: Paseistul și jurnalistul, profesorul de fotografie Răzvan Theo Chirac a fost cel care mi-a insuflat această dorință! Vernisajul acesta poate trezi, în fiecare dintre noi,dorința de călătorie care, uneori, este des neglijată.
Rep.: Ce ați dorit să surprindeți și să transmiteți prin fotografiile prezentate în cadrul expozitiei?
Preot Andrei Ștefan Costache: Îmbinarea dintre trecut și prezent și, bineînțeles, frumusețea arhitecturii maure. O emoție deosebită am avut când am surprins chipuri de oameni fericiți și peisaje minunate care plac ochiului.
Rep.: Facem trecerea la cel de-al doilea eveniment, lansarea volumului de poezii ” Răvaș”. Câte poezii cuprinde cartea, ce transmiteți prin versuri și cum ați ales denumirea volumului, are o semnificație aparte?
Preot Andrei Ștefan Costache : 96 de poezii. Versurile mele reprezintă o evadare în cuvânt. Cuvântul este prietenul meu cel mai bun. Denumirea volumul a plecat de la prima poezie din manuscris. Am gândit că poezia este un răvaș bun pentru inimi și conștiințe.
Rep.: Ce alte activități în zona culturală mai pregătiți?
Preot Andrei Ștefan Costache Pregătesc o piesă de teatru cu elevii mei de la Colegiul Național Alexandru Vlahuță și coordonez corala colegiului la care predau de 18 ani.
Rep: Ce mesaj scurt le puteți adresa oamenilor pentru a se apropia și mai mult de partea artistică și culturală?
Preot Andrei Ștefan Costache :Cultura înseamnă libertate, prin actul cultural te bucuri de măreția libertății sufletului care nu poate fi circumscris gândirii limitate.